Monday, April 6, 2020

E para pula apo veza? Ja cfare shkruajne shkencetaret.




ARTIKULLI NE SHQIP ME POSHTE
Who came first, chickens or eggs? This is the enigma that has plagued people for centuries to give an accurate and definitive answer. A group of English scientists seem to have solved this question, Starti reports.

They have researched on the processes that lead to the crystallization of calcium carbonate and the formation of egg shells. Colin Friman and his colleagues at the University of Warwick and Sheffield have discovered that the protein ovocledidin17 (OC-17) present in chicken eggs is responsible for processing calcium carbonate into crystallcalcite, a substance that makes up the strongest part of the skin.

Scientists have also discovered that in the absence of this protein, the peel does not harden and therefore cannot accommodate a bird.

So, according to scientists, chicken, or rather OC-17 protein, was created before the egg
=========================
Kush ka ardhur e para, pula apo veza? Kjo është enigma që prej shekujsh ka munduar njerëzit për të dhënë një përgjigje të saktë e përfundimtare. Kësaj pyetjeje një grup shkencëtarësh anglezë duket se i kanë dhënë zgjidhje, transmeton Starti njoftimin.
Ata kanë hulumtuar mbi proceset që çojnë në kristalizimin e karbonat kalciumit dhe formimin e lëvozhgës së vezës. Kolin Friman dhe kolegët e tij të Universitetit të Warwick dhe Sheffield kanë zbuluar se proteina ovocledidina17 (OC-17) e pranishme në vezoret e pulës, është përgjegjëse për përpunimin e karbonat kalciumit në kristalecalciti, substancë që përbën pjesën më të fortë të lëvozhgës.
Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se në mungesë të kësaj proteine, lëvozhga nuk ngurtësohet dhe për këtë arsye nuk mund të strehojë një zog.
Pra, sipas shkencëtarëve, pula, ose më mirë proteina OC-17, është krijuar përpara vezës