Saturday, April 11, 2020

Kjo është femra ideale e 100 viteve më parëARTIKULLI NE SHQIP ME POSHTE

Think of the perfect woman for your tastes. Of course, the first names that come to mind are Hollywood actresses or models of covers and catwalks. But the ideal women of a century ago have almost nothing in common with Angelina Jolie, Monica Bellucci, Adriana Lima or Megan Fox.

In 1912, the perfect woman in America was considered Elsie Rebecca Sheel, from Brooklyn. Tall above average, above the weight we consider ideal today, passionate about gardening and automobiles.


Her doable body was the guarantee of mental and physical health at the time. She was chosen among 400 Cornell University girls by a doctor who had assessed the physical and professional formation of the students.

The Sunday Morning Star called her the perfect woman at the time. Already her photo is making the rounds on the net and is the best proof of how much the criteria of beauty have changed over the course of a century.

The perfect woman for the tastes of 100 years ago was in abundant forms, which were synonymous with health and well-being. Elsie said she cared about her body and ate more steaks. It was 1.69 long and had dimensions from top to bottom, 86-76-100, so far from the famous 90-60-90 that is considered ideal today.

Beautiful inside and out

The newspaper emphasizes that in addition to external beauty, the student also had a strong personality. She was convinced of the women's vote and their role in the advancement of society, never drank tea or coffee, adored gardening, and successfully completed her studies.

"A healthy mind in a healthy body," said Dr. Parker, who selected her among 400 other girls. Perhaps the beauty secret of this last century American girl was the serenity that characterized her and made her feel good about herself. A lecture that the latter does not know time

===========
===========
Mendoni femrën e përkryer për shijet tuaja. Sigurisht që emrat e parë që ju vijnë ndër mend janë aktoret e Hollivudit apo modelet e kopertinave e pasarelave. Por femra ideale e një shekulli më parë nuk ka pothuajse asgjë të përbashkët me Anxhelina Zholi, Monika Beluçin, Adriana Limën apo Megan Foks.

Në vitin 1912, gruaja e përkryer në Amerikë konsiderohej Elsie Rebecca Sheel, nga Bruklin. Me gjatësi mbi mesataren, mbi peshën që sot e konsiderojmë ideale, e apasionuar pas kopshtarisë dhe automobilëve.

Trupi i saj i bëshëm ishte garanci për shëndetin mendor e fizik në atë kohë. Ajo është zgjedhur  mes 400 vajzave të Universitetit Cornell, nga një mjeke, e cila kishte vlerësuar formimin fizik dhe profesional të studenteve.

Gazeta “Sunday Morning Star”e quajti në atë kohë femra e përkryer. Tashmë fotoja e saj bën xhiro në rrjet dhe është dëshmia më e mirë se sa kanë ndryshuar kriteret e bukurisë gjatë një shekulli.

Femra e përkryer për shijet e 100 viteve më parë ishte me forma të bollshme, të cilat ishin sinonim i shëndetit dhe mirëqenies. Elsie thoshte se kujdesej për trupin e saj dhe hante më shumë biftekët. Ishte e gjatë 1.69 dhe përmasat nga lart poshtë i kishte 86-76-100, pra shumë larg të famshmes 90-60-90 që sot konsiderohet ideale.


E bukur brenda dhe jashtë

Gazeta thekson se përveç bukurisë së jashtme, sudentja kishte edhe personalitet të fortë. Ishte e bindur për votën e grave dhe rolin e tyre në ecjen para të shoqërisë, nuk pinte kurrë as çaj dhe as kafe, adhuronte kopshtarinë dhe studimet i përfundoi me sukses.

“Një mendje e shëndoshë në një trup të shëndoshë”, pati thënë doktoresha Parker, e cila e përzgjodhi mes 400 vajzave të tjera. Ndoshta sekreti i bukurisë së kësaj vajze të Amerikës së shekullit të kaluar ishte qetësia që e karakterizonte dhe të ndierit mirë me veten. Një leksion që nuk njeh kohë ky i fundit